- De Nederlandse teamsprinters hebben goud gewonnen op de Olympische Spelen in Tokio.
- Daarmee krijgen de vier leden van het team elk een bonus van 15.000 euro van sportkoepel NOC*NSF.
- Daar moet nog wel belasting over worden betaald, want het prijzengeld is niet belastingvrij.
De Nederlandse baanwielrenners hebben Nederland op de Olympische Spelen de zesde gouden plak bezorgd door de teamsprint te winnen. De teamsprinters waren in de finale sneller dan regerend olympisch kampioen Groot-Brittannië: 41,369 om 44,589.
Nederland trad in de finale tegen de Britten aan met het trio Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland. Zij kwamen eerder over de finish dan Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny.
“Dit moet even bezinken”, jubelde Van den Berg vlak na de finale. “Het is echt bizar wat we hier hebben laten zien. Door corona hebben we zo lang alleen maar voor onszelf kunnen trainen. Maar wat we hier nu weer als team presteren. Ik ben zo trots op iedereen.”
De Nederlandse teamsprinters, de favoriet voor goud, zijn al enige tijd een klasse apart. Begin vorig jaar zetten ze in Berlijn het wereldrecord op 41,225.
In de kwalificatie en de eerste ronde waren de Nederlandse renners ook het snelst. In de kwalificatie trad Matthijs Büchli aan in de plaats van Hoogland.
Bonus voor Nederlandse baanrenners
Het viertal heeft met hun gouden prestatie een bonus verdiend van sportkoepel NOC*NSF. Die keert aan atleten die medailles behalen prijzengeld uit.
Zo verdiende Sifan Hassan maandag 30.000 euro met haar overwinning op de 5000 meter.
Voor teamsporters hanteert NOC*NSF een speciale formule: vergoeding individuele prestatie x wortel van het aantal teamleden = medaillebonus. Voor de vier baanrenners komt dat dus neer op 15.000 euro de man.
De verwachting is dat de Nederlandse equipe nog veel meer medailles behaalt op de baan. De renners krijgen dan niet telkens het volledige prijzengeld. Voor de tweede plak krijgt een sporter twee derde van de daarbij behorende vergoeding. En medaille nummer drie is nog maar goed voor een derde, net als plak vier, vijf of zes.
In Nederland pikt de Belastingdienst een graantje mee van elke medaille. Dat is niet in elk land zo. In de VS, waar Sifan Hassan sinds een aantal jaar traint.
Lees meer over de Olympische Spelen van Tokio:
- Mathieu van der Poel valt op spectaculaire wijze bij de olympische mountainbikerace – hij dacht dat er nog een plankje lag
- Medailles van oude smartphones, een olympische vlam op waterstof en kartonnen bedden voor atleten: zo wil Japan de groenste Spelen ooit organiseren
- De Olympische Spelen in Tokio zijn met €24 miljard nu al de duurste ooit
- Zuid-Korea is zo bang dat zijn atleten radioactief voedsel uit Fukushima krijgen dat het zelf eten regelt tijdens de Olympische Spelen